20 Μουσεία για Παιδιά στην Αθήνα!

April 18, 2023

Μια ιδανική βόλτα για εσάς, τα παιδιά σας και όλη την οικογένειά θα ήταν να επισκεφθείτε κάποια από τα παιδικά μουσεία της Αθήνας.Τα περισσότερα από αυτά τα μουσεία, έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, μέσα από ένα ελκυστικό περιβάλλον. Τα παιδικά μουσεία μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλή χώρο για εξερεύνηση, γνώση, παιχνίδι και βιωματικές μαθησιακές εμπειρίες, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους!

Παρακάτω θα βρείτε 20 Μουσεία για Παιδιά στην Αθήνα που η Ομάδα του PlayDay.gr έψαξε και βρήκε για εσάς:

 

 1. Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ -Μελά. Σκοπός του Σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο” είναι να βοηθήσει τα παιδιά, από τη προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στη κοινότητα που ζουν. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αποτελεί μία από τις πρώτες μουσειακές εμπειρίες των παιδιών με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι μικροί μας φίλοι έρχονται σ’ επαφή με τον πολιτισμό, την ιστορία, την τέχνη και την επιστήμη.  Είναι ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες τους. Πιστεύει ότι η μάθηση υποστηρίζεται από το παιχνίδι, τα πραγματικά αντικείμενα και τις χειροπιαστές εμπειρίες. Υπάρχει για να βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο στον οποίο βρίσκονται.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 χρονών.

Διεύθυνση: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου: http://www.hcm.gr/

Διεύθυνση, Κτίριο Ωδείου Αθηνών , Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, 10675 Αθήνα Τηλ : (1) 2103312995

 

2. Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Για 130 χρόνια παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα, ενώ μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που διατηρεί το σύνολο του μηχανολογικού του εξοπλισμού ατόφιο και αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος που μαθητές μαζί με καθηγητές και γονείς το επισκέπτονται καθημερινά για να θαυμάσουν όλη αυτή την ιστορία, να αγγίξουν τα παλιά μηχανήματα, να γνωρίσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής στο εργοστάσιο και στην ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού. Και το ίδιο το Μουσείο όμως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος. Με ισχυρή ομάδα υπευθύνων και όραμα να προβάλλουν πολιτιστικά αυτό το σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής μας ιστορίας, προβαίνουν σε ετήσια βάση σε προγράμματα και δράσεις – εικαστικά εργαστήρια, bazaar, εργαστήρια ρομποτικής και λοιπών επιστημών, ξεναγήσεις στους 13 χώρους του μουσείου, συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής – καθιστώντας το ένα «φάρο» πολιτισμού, αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης πόλης και μία απίστευτη μουσειακή εμπειρία.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 2130109325 & 2130109300

 

3. Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Γνωρίζετε που βρίσκονται συγκεντρωμένοι 260 παλαιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προγράμματα άλλης εποχής σε κασέτες, δισκέτες και cd-rom, 4.500 αντικείμενα, από κάρτες μνήμης και λυχνίες μέχρι περιοδικά, οθόνες και εκτυπωτές, οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν στην αγορά; Μα φυσικά, στο Μουσείο Πληροφορικής, ένα χώρο γεμάτο ιστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα, σπάνια εκθέματα και πολλές αναμνήσεις που ενθουσιάζει, εκπαιδεύει και συγκινεί, μικρούς και μεγάλους, βετεράνους και αρχάριους, ρετρό και σύγχρονους! Η συλλογή βασίζεται κυρίως σε δωρεές από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ το ίδιο το Μουσείο από μόνο του είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που σε ταξιδεύει στο παρελθόν της πληροφορικής, αλλά με μια αισιόδοξη ματιά σε ένα απρόβλεπτο τεχνολογικά μέλλον!

Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο, τηλ. 2103007010

 

4. Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ένας τεράστιος χώρος φιλοξενεί το Μουσείο Αυτοκινήτου με την εντυπωσιακή συλλογή από αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής που μόνο που τα βλέπει ο επισκέπτης θέλει να τα γνωρίσει καλύτερα. Σκοπός του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου είναι η ενημέρωση του κοινού για τα επιτεύγματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και η εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια και συμπεριφορά. Εκτός από την έκθεση των αυτοκινήτων στο μουσείο υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα γιια παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και εφήβους

Ιουλιανού 33 – 35 & Γ’ Σεπτεμβρίου 74 – 78 Αθήνα, τηλ. 2108816187

 

5. Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών. Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα. Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης. Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.

Διεύθυνση Kόδρου 9, Πλάκα, 105 58 Tηλ: 210 3312 621 & 210 33 12 750

 

6. Μουσείο Ψευδαισθήσεων

Και της οφθαλμαπάτης θα προσθέσουμε γιατί όλη αυτή η ιδέα στηρίζεται σε κατασκευές και «κόλπα» που στόχο έχουν να σε εντυπωσιάσουν και να τρελάνουν τις αισθήσεις σου, αλλά και να σε ενημερώσουν για θέματα οπτικής, αντίληψης και εγκεφάλου. Δοκιμάστε με τα παιδιά σας την Περιστρεφόμενη Σήραγγα (σ.σ. σαν να περπατάς σε κύλινδρο που γυρίζει) το Δωμάτιο του Απείρου (σ.σ. όπου απελευθερώνεσαι από τους νόμους της βαρύτητας) εκπαιδευτικά παζλ, ολογράμματα, και πλήθος άλλων παιχνιδιών που θα σας βγάλουν από τη ρουτίνα, θα σας ψυχαγωγήσουν και θα σας προσφέρουν την ευκαιρία να φωτογραφήσετε τις πιο πρωτότυπες πόζες! Α, ναι η φωτογραφική μηχανή ή το κινητό είναι απαραίτητα!

Διεύθυνση, Ερμου 119, Μοναστηράκι 105 55

 

7. Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαροπούλου είναι αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή κεραμική των νεότερων χρόνων (16ος – 20ος αιώνας). Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 3.000 κεραμικά αντικείμενα όλων των ειδών, από όλες σχεδόν τις περιοχές του ελλαδικού χώρου και μας δίνουν πληροφορίες για την ανάπτυξη της Κεραμικής τέχνης. Αποτελεί μια προσπάθεια εισαγωγής στην παραδοσιακή κεραμική, και αναπαράστασης διαφορετικών παραδοσιακών εργαστηρίων όπως το εργαστήριο κατασκευής αγγείων χωρίς τη χρήση τροχού, το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον χειροκίνητο τροχό («τροχί») και το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον ποδοκίνητο τροχό.

Διεύθυνση: Μελιδώνη 4-6, 105 53 Κεραμεικός, Τ.Κ. 105 53

 

8. Μουσείο Πειραμάτων

Το Μουσείο Πειραμάτων, εδώ και 14 χρόνια στηρίζει την προβολή και την πληροφορία θετικών επιστημών σε μαθητές και σχολεία με 2 κτήρια μέχρι στιγμής να στεγάζουν άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και εκθεσιακούς χώρους.

Είναι ένα από τα μουσεία, που προσπαθεί να κάνει τα ‘’δύσκολα θέματα΄΄ της επιστήμης να μοιάζουν εύκολα μέσα από το παιχνίδι. Μέσα από τα πειράματα και τα βιωματικά  εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται, τα παιδιά ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα καθώς και το ρόλο που παίζει η επιστήμη στη ζωή μας. Χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία και μικροσκόπια με τη βοήθεια του προσωπικού, οι μικροί μας φίλοι εξελίσσονται σε μικρούς επιστήμονες. Αποτελεί ένα μουσείο δράσης και όχι μόνο παρατήρησης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων καλύπτουν συνοπτικά τα παρακάτω επιστημονικά πεδία, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από εμψυχωτές της αντίστοιχης ειδικότητας.

Μουσείο Πειραμάτων Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή 210 7210105, 210 7610038

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.mouseiopeiramaton.gr

 

9. Μουσείο Αφής

Το Μουσείο αφής είναι από τα λίγα Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται ότι τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται  σε άλλα Μουσεία της χώρας και του εξωτρικού. Μέσα από αυτήν την διαδικασία τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο αφής είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας. Με κλειστά μάτια μέσα από την αφή οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα με διαφορετικό τρόπο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της τέχνης.

Διεύθυνση: Δοϊράνης 198 και Αθηνάς 17, Καλλιθέα, 176 73

Πληροφορίες: 210-94 15 222, 210-94 15 103

 

10. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Το Μουσείο Γουλανδρή ήταν το πρώτο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που έθεσε τα θεμέλια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, όπου το παιδί έρχεται σε επαφή με το ζωτικό και το φυσικό βασίλειο και γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου συμβάλλουν στην έγκυρη γνώση και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Απευθύνονται στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Εκτός από τις παρουσιάσεις των χώρων, που απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, το Εκπαιδευτικό Τμήμα είναι ανοιχτό για συνεργασία με εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εθελοντές, μουσειοπαιδαγωγούς και εμψυχωτές για την υλοποίηση προγραμμάτων, εργασιών και παιδικών εργαστηρίων, που σχετίζονται με το αντικείμενο του Μουσείου και έχουν σκοπό:

– την εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον,

– την κατανόηση των σχέσεων αλληλεξάρτησης που αναπτύσσονται σ’ αυτό,

– την ευαισθητοποίηση του κοινού στους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον σήμερα και

– την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της διαφύλαξής του.

Εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας εκπαιδεύονται καθημερινά στο Μουσείο με κύριο στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Τόσο στις εκθεσιακές αίθουσες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όσο και στο Κέντρο Γαία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου ξεναγεί τους επισκέπτες και τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τον πλανήτη Γη, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.

Διεύθυνση, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά 145 62, Τηλ: 2108015870

 

11. Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Χαρά, λύπη, θυμό, φόβο, όλα αυτά μαζί σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά σε ένα παλιό νεοκλασικό που το πρώτο συναίσθημα που βιώνεις όταν μπαίνεις είναι έκπληξη!

Ένα μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Ιδρύθηκε το 2006, είναι μέλος του HOI «Hands On International» Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.Τα συναισθήματα αποτελούν την εσωτερική πυξίδα που μας καθοδηγεί στη ζωή μας. Μας βοηθάνε να επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα, τις καταστάσεις, τα γεγονότα από το περιβάλλον μας, να κατανοούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο γύρω μας και να βρίσκουμε το δικό μας νόημα στη ζωή.

Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξη του.

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 έως και 14 χρονών.

Διεύθυνση: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, λόφος Φιλοπάππου, Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου: mce.gr

 

12. Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Εμείς γνωρίζουμε τα κινητά και τα tablet αλλά το μουσείο έχει πολλά περισσότερα μυστικά «όπλα» τηλεπικοινωνίας στη φαρέτρα του! Σχεδόν 20 χρόνια κρατάει η προσφορά του σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, πολλά από τα οποία αφορούν σε ξεναγήσεις και πληροφόρηση για μουσειακά εκθέματα, όπως αντικείμενα, τηλεγραφήματα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από άλλες εποχές, ενώ σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς διοργανώνουν εικονικά παιχνίδια, περίπτερα σε tech εκθέσεις με αντικείμενα που μαγνητίζουν το βλέμμα, όπως το πρώτο τηλέφωνο με καντράν και ιστορίες από τα τηλεφωνικά κέντρο του ΟΤΕ μέσω περιήγησης σε tablet (το παλαιό συναντάει το σύγχρονο) που διασκεδάζει και δημιουργεί νέες εμπειρίες στους μικρούς επισκέπτες.

Πρωτέως 25 Νέα Κηφισιά, τηλ. 2106201899 & 2106201999

 

13. Μουσείο Παιχνιδιών

Είναι ίσως το πιο «μικρό» σε ηλικία από τα άλλα μουσεία με διάρκεια ζωής μόλις 1,5 χρόνο, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες! Στις συλλογές του μπορείτε να δείτε παιχνίδια, κούκλες, εμπορικά επιτραπέζια, αλλά και χειροποίητα από τα παλιά χρόνια, τότε που φτιάχνονταν αυτοσχέδια καράβια και μαριονέτες, όπως επίσης και μία θεατρική κούκλα, έργο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και το ξύλινο αλογάκι που δώρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον αγαπημένο του εγγονό Λευτεράκη. Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, η συλλογή ξεπερνάει τα 20.000 αντικείμενα και θεωρείται μία από τις 10 καλύτερες συλλογές παιχνιδιών στην Ευρώπη, ενώ η συλλογή του περιλαμβάνει παιχνίδια και από όλη την Ευρώπη. Το κτίριο δε που θα επισκεφθείτε παραπέμπει από μόνο του σε «παραμυθένιο πύργο», με στοιχεία γοτθικού ρυθμού, μπαρόκ και art nouveau και όλα αυτά σε μία ήσυχη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου.

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2126875280

 

14. Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο των Ηρακλειδών, ένα μικρό θαύμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από τη δημοσιογραφική οικογένεια, παράγει πολιτισμό πρωτοπορώντας για 15 χρόνια. Από το άνοιγμά του, το 2004, με τη φιλοξενία των συλλογών των ιδρυτών του μέχρι και σήμερα, βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή στο χώρο των Μουσείων και του Πολιτισμού.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών πραγματοποιούνται καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εξοικείωσης με την επιστήμη.

Το Μουσείο των Ηρακλειδών στεγάζεται σε δύο θαυμάσια νεοκλασικά διατηρητέα κτήρια, παραδειγματικά ανακαινισμένα και διαμορφωμένα ώστε να φιλοξενούν εκθέσεις. Το ένα, στον αριθμό 37 της Αποστόλου Παύλου, με πρόσοψη σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους των Αθηνών, αυτόν που συνδέει την Αρχαία Αγορά και το Θησείο με το Ηρώδειο και την Ακρόπολη. Το δεύτερο, στην οδό Ηρακλειδών 16, αγαπημένο στέκι των Αθηναίων.

Μουσείο Ηρακλειδών Ηρακλειδών 16, Θησείο 210 3461981

Διεύθυνση: κτήριο Ηρακλειδών 16118 51 Θησείο

Πληροφορίες: 210 3461981, email: info@herakleidon-art.gr

 

15. Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια. Το υλικό αυτό έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

Τα Δανειστικά σακίδια περιέχουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα που υποστηρίζονται από πολύχρωμες, σχεδιασμένες για παιδιά εικόνες εκθεμάτων. Οι δραστηριότητες του σακιδίου προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας για την επίλυση των προκλήσεών του.

Οι Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς αφορούν θεματικές δραστηριότητες που προσανατολίζουν τις οικογένειες σε ένα «μονοπάτι» εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Απαιτούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δράση με το σακίδιο αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια δομημένη δραστηριότητα που μετατρέπει τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική δράση.

Διεύθυνση, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα Τηλ.: 210 9000900

 

16. Σιδηροδρομικό Μουσείο Πειραιά 

Το νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο στον Πειραιά, εκεί όπου εκτίθενται ιστορικά βαγόνια, σπάνιο αρχειακό υλικό, στολές και φωτογραφίες από την καθημερινότητα των σιδηροδρομικών, ρολόγια, τηλεγραφικές και τηλεφωνικές μηχανές, πίνακες με τα δρομολόγια και όργανα που χρησιμοποιούσαν οι ιστορικές ατμάμαξες βρίσκεται στο παλιό μηχανοστάσιο του Πειραιά, στο ιστορικό κτήριο της Ροτόντας και εκεί που φέτος γιορτάζονται και τα 150 χρόνια ελληνικού σιδηρόδρομου.

Διεύθυνση, Υμμητου 43, Πειραιάς 185 40, Τηλ: 2105297826

 

17. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 213214 4889

 

18. Μουσείο Μπενάκη

Συναρπαστικές διαδρομές γεμάτες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες προτείνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις μόνιμες συλλογές και σε επιλεγμένες περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη.

Κουμπάρη 1, 106 74 Αθήνα 210 367 1067-9

 

19. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ώς ένα βαθμό, το μέλλον.

Με αντικείμενα που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό, το νέο Μουσείο θα είναι ένα σύγχρονο μουσείο, όπου κυριαρχούν οι αρχές της βιωματικής προσέγγισης, της ψυχαγωγικής εκπαίδευσης και της ανανεωσιμότητας. Εκτός της μόνιμης έκθεσης, θα υπάρχει χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώροι περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.

 

20. Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Στόχος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. Κάθε μήνα το Μουσείο διοργανώνει για τα παιδιά μια σειρά από ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου η μάθηση και η διασκέδαση συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα 210 3250341

 

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Κατηγορίες

Γονείς/Μέλη

Πληροφορίες

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!