Τα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια! Τί να κάνω;

March 16, 2023

Η καθημερινότητα των γονιών με παιδιά όλων των ηλικιών δεν είναι εύκολη! Ιδίως όταν υπάρχουν αδερφάκια που τσακόντονται όλη την ώρα και με το παραμικρό.

Τα αδέρφια τσακώνονται είτε γιατί διεκδικούν το ίδιο παιχνίδι είτε γιατί κάποιος έκανε κάτι που εκνεύρισε τον άλλο.

Η ζήλια και ο ανταγωνισμός είναι συνήθως οι κύριοι λόγοι των συγκρούσεων και ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένοι. Οι γονείς οφείλουν να παρεμβαίνουν και να κρατούν τις ισορροπίες ώστε να μην αφήνουν τις διαφορές να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Είναι φυσιολογικό και ακόμη και υγιές τα αδέλφια να μαλώνουν. Η Marian Edelman Borden, συγγραφέας του Οδηγού για τις διαμάχες αδερφών, θεωρεί ότι μια μικρή διαμάχη είναι υγιής και βοηθά τα παιδιά μακροπρόθεσμα, διότι τους διδάσκει πώς «να συμβιβάζονται και να συνεργάζονται» όταν εμπλέκονται σε μια σύγκρουση.

Το να σταματήσουν τα παιδιά να τσακώνονται συνέχεια, δεν είναι και τόσο απλό. Πρώτα πρέπει να βρείτε το αίτιο και μετά να το αντιμετωπίσετε ώστε να βελτιωθεί η σχέση τους.

Στο τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν μαθήματα όπως το πώς να λύνουν τα δικά τους προβλήματα χρησιμοποιώντας τα λόγια τους, αντί να μαλώνουν σωματικά, να εκφράζουν τον εαυτό τους και τις απόψεις τους και τελικά να εκτιμούν πόσο τυχεροί είναι να έχουν ένα αδελφό.

Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να σταματήσουν να μαλώνουν μεταξύ τους και ακόμη και να τα διδάξουν να λύνουν τα προβλήματα μόνα τους. Αυτά θα τα δούμε παρακάτω αναλυτικά.

 

-Τι θέλει να μου πει το παιδί μου μέσα από τους τσακωμούς;

Συχνά, οι γονείς αναρωτιούνται τι φταίει και τα δικά τους τα παιδιά τσακώνονται ή τι δεν έχουν κάνει οι ίδιοι σωστά ώστε να μην έχουν εμπνεύσει την αγάπη των αδελφών επεμβαίνουν με μόνο και κύριο στόχο το σταμάτημα του τσακωμού. Το θέμα όμως δεν είναι να σταματήσουμε το τσακωμό.

Γενικά, να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιδρούν άσχημα και επιθετικά όταν νιώθουν θυμωμένα ή στενοχωρημένα και δεν ξέρουν πώς αλλιώς να το εκφράσουν. Αν έχουν υποστήριξη και μπόλικη αγάπη στο οικογενειακό περιβάλλον, μπορούν να μάθουν πώς να λένε αυτό που τους ενοχλεί αντί να το καταπιέζουν και να το εκδηλώνουν μέσω της βίας στα αδέρφια.

Καμία περίπτωση οικογένειας, σχέσης, ανθρώπου, συνθήκης ή κατάστασης δεν είναι ίδια με απολύτως καμία άλλη.  Σε γενικές γραμμές όμως ένας βασικός λόγος τσακωμού είναι η διεκδίκηση του ενήλικα. Τούτο σημαίνει ότι τα παιδιά τσακώνονται για να εκμαιεύσουν την αγάπη και την παραδοχή του πατέρα και της μητέρας και το δυστύχημα είναι ότι πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο οπότε προσπαθούν και ξαναπροσπαθούν.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους τσακωμούς;

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τις συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών σας, είναι να ανακαλύψετε την αιτία που κρύβεται πίσω τους. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τις πιο βασικές αιτίες και λύσεις για να αντιμετωπίσετε τους καθημερινούς τσακωμούς των παιδιών σας.

 

-Κατανόηση και Κάλυψη Βασικών Αναγκών τους

Τα παιδιά χρειάζονται κατανόηση και να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες. Αυτό ειναι και το βασικότερο από όλα.

Σε κάποια ήσυχη οικογενειακή στιγμή συζητήστε το πρόβλημα. Μάθετε σιγά σιγά τα παιδιά σας να αναπτύσσουν ατμόσφαιρα συνεργασίας, ενθαρρύνοντας τα να συμμετέχουν κάποιες φορές  σε λύσεις προβλημάτων που εμφανίζονται και αφορούν ολόκληρη την οικογένεια.

 

-Ίδιος Χρόνος Με το Καθένα

Τα παιδιά σας πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπάτε και τα εκτιμάτε εξίσου. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά, να τα αγκαλιάζετε, και να αποφεύγετε κάθε είδους σύγκριση μεταξύ τους. Αφιερώστε χρόνο, ξεχωριστά με το καθένα.

 

-Ορίστε Βασικούς Κανόνες

Είναι πολύ σημαντικό να θέσετε όρια στη συμπεριφορά των παιδιών από νωρίς. Να έχετε, δηλαδή, συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς όπως: ποτέ δεν χτυπάμε, ποτέ δεν κοροϊδεύουμε κτλ.

Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός καβγά, θα πειθαρχήσετε ευκολότερα το παιδί που έχει παραβεί τους κανόνες.

Θεσπίστε κανόνες για το σπίτι και κρατήστε τους όλοι! Μιλώντας για το τι επιτρέπεται ή όχι στο σπίτι σας, μην διστάσετε να καταστήσετε σαφές ότι κάποια πράγματα απλά δεν θα πρέπει ποτέ να συμβαίνουν.

Στοχεύστε σε λύσεις και συμφωνίες αντί για τιμωρίες.

 

-Καθιέρωση Ρουτίνας

Καθιερώστε μαι ρουτίνα. Όπως κάνατε όταν αυτά ήταν ακόμα βρέφη, καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα διαδικασιών. Αυτό τους δημιουργεί μια ασφάλεια γνωρίζοντας τι πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και βοηθάει πολύ στην οργάνωση και πειθαρχία όλης της οικογένειας καθημερινά. Άρα και λιγότερες προστριβές και τσακωμοί!

 

-Να ακούνε και ένα «Μπράβο» όταν συμπεριφέρονται καλά!

Είναι σημαντικό για τα αδέλφια όταν συμπεριφέρονται καλά, να ακούνε θετικά σχόλια. Να τα επαινείται στη καλή συμπεριφορά! Είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε ξανά αυτή τη συμπεριφορά όταν την έχετε επαινέσει.

 

-Αποτελέστε το σωστό πρότυπο

Αν θέλετε τα παιδιά σας να παίζουν και να συνεργάζονται μεταξύ τους, πρέπει να σας δουν να κάνετε το ίδιο. Πρέπει να σας δουν να ζητάτε συγγνώμη όταν παραφέρεστε ή να σέβεστε τις διαφορετικές απόψεις.

 

-Έκφραση Συναισθημάτων

Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι ή την κουβέντα. Για παράδειγμα, το παιχνίδι με νερό, η ζωγραφική και η παιδική χαρά βοηθούν τα μικρότερα παιδιά να εκφραστούν συναισθηματικά. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η μπάλα ή η μουσική είναι ο δικός τους τρόπος εκτόνωσης. Αφιερώστε χρόνο να ακούσετε και να εκτιμήσετε συναισθήματα. Μιλήστε με κάθε παιδί όσο χρειάζεται και θυμηθείτε τον εκπαιδευτικό ρόλο σας.

 

-Αφήστε Χρόνο και Χώρο στο Καθένα

Μη φοβηθείτε να προτείνετε ο καθένας να πάρει το χρόνο του για να ηρεμήσει. Η μεταξύ τους απομάκρυνση μπορεί να βοηθήσει να εξατμιστεί λίγος θυμός και ίσως, μετά είναι πιο εύκολο να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Δώστε τους χρόνο, όπως χρειάζεστε και εσείς σε ανάλογες περιπτώσεις.

 

-Μη Τα Συγκρίνετε

Ποτέ μην τα συγκρίνετε. Βεβαιωθείτε ότι συμπεριφέρεστε το ίδιο στα παιδιά σας ανεξαρτήτως της διαφοράς ηλικίας τους.

 

-Διδάξτε Αλληλοσεβασμό

Όταν μεγαλώνουν δύο παιδιά μέσα στο ίδιο σπίτι το βασικό που μαθαίνουν είναι να μοιράζονται. Είναι όμως ακόμη πιο βασικό να τους διδάξουμε και να σέβονται τον χώρο αλλά και τις προτιμήσεις του άλλου. Εξηγήστε τους ότι μπορούν με την αμοιβαία αποδοχή του χαρακτήρα και τις υποχωρήσεις, η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι γίνεται πιο εύκολη και αρμονική.

 

-Ομαδικά Παιχνίδια

Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας ομαδικά παιχνίδια! Μαζευτείτε όλοι γύρω από το τραπέζι και παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, παντομίμα, λύστε πάζλ κλπ. Ζητήστε τους να μπουν στην ίδια ομάδα και να συνεργαστούν. Με αυτό τον τρόπο θα ισχυροποιήσετε τον δεσμό μεταξύ των αδερφών και θα ενισχύσετε την επικοινωνία τους.

 

-Αφήστε τα να λύσουν μόνα τις διαφορές τους!

Μη κάνετε συνέχεια τον διατητή. Να είστε κοντά αλλά και μακριά παράλληλα. Να τα αφήνετε να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους. Θα δείτε ότι αφήνοντας τους να βρουν λύσεις μόνα τους στα θέματα τους,  θα βοηθήσει και αυτά αλλά και όλη την οικογένεια να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις με επικοινωνία και συζήτηση.

Πολύ σημαντικά να παραμείνετε ήρεμοι όταν τα παιδιά σας μαλώνουν. Είναι φυσικό για τα παιδιά να πιστεύουν ότι πρέπει να ανταγωνιστούν για την αγάπη και τη προσοχή. Καθώς τα παιδιά θα ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα τους και καθώς θα ξεπερνούν τις φυσιολογικές για την ηλικία τους ανασφάλειες για την αγάπη και την προσοχή, η ηρεμία, η τρυφερότητα και η εστίαση σας στην σύνδεση και τη συνεργασία θα κάνουν τη διαφορά.

Γενικά είναι δύσκολο οι θεωρίες να γίνουν πράξη σε μία καθημερινότητα στην οποία οι γονείς έχουν πολλές υποχρεώσεις και ρόλους. Το σημαντικότερο στοιχείο από όλα είναι η υπομονή.

Και θα πρέπει όλοι οι γονείς να εφοδιαστούν με πολύ μεγάλη δόση από αυτή!

Αααα… και μη ξεχνάτε να περνάνε όμορφες στιγμές και εκτός σπιτιού! Για αυτό φροντίζει το PlayDay.gr με Δραστηριότητες και Events για τα Παιδιά σας. Δείτε τες όλες εδώ!

 

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Κατηγορίες

Γονείς/Μέλη

Πληροφορίες

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!