Πως να επιλέξω την κατάλληλη δραστηριότητα για το παιδί μου;

March 11, 2023

Έφτασε η ώρα που ως γονέας αρχίζεις να διερωτάσε τι άθλημα και τι δραστηριότητα θα πρέπει να κάνει το παιδί σου ή ποιά ίσως είναι αυτή που του ταιριάζει περισσότερο.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωματική και τη ψυχολογική υγεία των παιδιών μας καθώς και στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησής τους.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα παιδιά που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία το σχολείο και το διάβασμα και έχουν πιο θετική στάση από εκείνα που δεν κάνουν κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Επίσης παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα άγχους και καλύτερες κοινωνικο-συναισθηματικές ικανότητες.

 

Τα οφέλη του αθλητισμού τα γνωρίζουμε όλοι και είναι πολλά:

Πρώτο και κύριο, το παιδί αποσυμπιέζεται από την ένταση της καθημερινότητας και ξεφεύγει από το αυστηρό πρόγραμμα του σχολικού διαβάσματος.

Αντλεί ενέργεια ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το δύσκολο πρόγραμμά του. Άλλωστε το λέγαν και οι αρχαίοι: «νους υγιής εν σώματι υγιή».

Επιπλέον, το παιδί γυμνάζεται και κρατιέται σε μια καλή φυσική κατάσταση, πράγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής που περνάει ένας μαθητής.

Αναπτύσσει ευγενή άμιλλα και αθλητικό πνεύμα ενώ παράλληλα μαθαίνει να έχει πρόγραμμα αλλά και έναν υγιή τρόπο ζωής.

Γνωρίζεται με άλλα παιδιά, συναθλητές του, κοινωνικοποιείται.

 

Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και δρα ένα παιδί πιθανόν να αναδεικνύει και τα ιδιαίτερα ταλέντα του. Αφού λοιπόν τα ανακαλύψει, μπορεί να τα ενισχύσει με ανάλογες δραστηριότητες.

Γενικά για την επιλογή κάποιων δραστηριοτήτων το παιδί πρέπει να δοκιμάσει προκειμένου να ανακαλύψει αυτό που πραγματικά του αρέσει. Συνήθως, οι αθλητικοί σύλλογοι ή μια σχολή μπαλέτου δίνουν τη δυνατότητα μερικών 1-2 δοκιμαστικών μαθημάτων. Έτσι το παιδί θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει ομαδικά ή ατομικά αθλήματα και να ανακαλύψει μόνο του εάν του ταιριάζει ή όχι. Βέβαια στα παιδιά κάτω από 5-6 ετών, είμαστε τελικά εμείς οι γονείς που επιλέγουμε ή ωθούμε τα παιδιά μας προς μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Αυτό που παράλληλα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι οι ακαδημίες αυτές να στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό το οποίο γνωρίζει τις αναπτυξιακές και συναισθηματικές ανάγκες της κάθε ηλικίας και διαμορφώνει το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να ευχαριστιούνται και να βιώνουν συναισθήματα χαράς αλλά και επάρκειας, να κοινωνικοποιούνται αλλά και να μαθαίνουν να αναπτύσσουν τη συνεργασία, την υπομονή και την επιμονή, την πειθαρχία και την αλληλοβοήθεια.

 

Επίσης, η χρονική στιγμή που ένα παιδί είναι έτοιμο για έναρξη αθλητικής δραστηριότητας, έχει σχέση με το αν έχει αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες, φυσικές, πνευματικές και κοινωνικές, που απαιτούνται  για το κάθε άθλημα.

Οι γενικές κατευθύνσεις βοηθούν στη σωστή επιλογή αθλημάτων ανάλογα με την ηλικία. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι παιδιά ίδιας ηλικίας έχουν διαφορετικό ρυθμό βιολογικής  ανάπτυξης. Η κατάλληλη επιλογή του αθλήματος γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητες του παιδιού και έχει να κάνει όχι μόνο  με τις επιδόσεις του στο άθλημα, αλλά κυρίως με τη χαρά του παιδιού από τη συμμετοχή του  στο άθλημα-παιχνίδι.

 

Γενικά:

Παιδιά  2-5 ετών

Παιδιά μικρότερα των 6 ετών δεν διαθέτουν κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται σε ομαδικά αθλήματα. Διαθέτουν περιορισμένη ισορροπία και προσοχή. Για αυτό το λόγο είναι καλό να επιλέγονται δραστηριότητες που εξυπηρετούνται από τις βασικές δυνατότητες του παιδιού αυτών των ηλικιών όπως, τρέξιμο, κολύμπι, να πετούν και να πιάνουν τη μπάλα, να πέφτουν κάτω και να κυλιούνται. Με λίγα λόγια στις ηλικίες αυτές τα παιδιά πρέπει να παίζουν, να αυτοσχεδιάζουν ή και να οργανώνουν ένα παιχνίδι, χωρίς να μπαίνουν κανόνες από μεγάλους.

 

Παιδιά 6-9 ετών

Στις ηλικίες αυτές τα περισσότερα παιδιά έχουν αποκτήσει κινητικές δεξιότητες για απλά σπορ. Καθώς όμως ο συγχρονισμός χέριου & ματιού, που είναι απαραίτητος για την εκτέλεση πιο πολύπλοκων κινητικών στόχων με ενστικτώδη μορφή, ακόμα υπολείπεται, τα παιδιά δεν είναι ικανά να θυμούνται  και να εκτελούν πολύπλοκες εντολές ή στρατηγικές για ομαδικό αθλήματα αυξημένων απαιτήσεων. Έτσι πρέπει να επιλέγονται σπορ που απαιτούν βασικές-απλές  κινητικές δεξιότητες. Τέτοια είναι το τέννις, ο στίβος, η ρυθμική γυμναστική, οι πολεμικές τέχνες και το σκι.

 

Παιδιά 10-12 ετών

Από αυτή την ηλικία  τα πιο πολλά παιδιά είναι  έτοιμα για πολύπλοκα σπορ. Έχουν αποκτήσει τις κινητικές και αντιληπτικές εκείνες ικανότητες που απαιτούνται από τα ομαδικά και αθλήματα στρατηγικής. Πάντα βέβαια τα σπορ πρέπει να προάγουν κυρίως την εκγύμναση, τη συμμετοχή και τη διασκέδαση, παρά τον ανταγωνισμό.

 

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να δούμε τα πιο δημοφιλή αθλήματα όλων των εποχών, χωρίς φυσικά να περιοριστούμε μόνο σε αυτά.

 

Κολύμβηση (από 6 μηνών)

Μπορεί να ξεκινήσει ακόμα κι από βρέφος – μετά τους πρώτους 6 μήνες – μαθήματα κολύμβησης και τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ωστόσο η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί προπονήσεις επίσημα, είναι τα 4 έτη. Το κολύμπι είναι από τις καλύτερες μορφές άσκησης καθώς χτίζει αντοχή και ταχύτητα, ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει την ελαστικότητα του σώματος, και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται το μυοσκελετικό σύστημα του οργανισμού!

 

Μπαλέτο – Χορός (από 4 ετών)

Κάθε παιδί μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς – μόλις από τα 4 έτη – ανάλογα πάντα με την ωριμότητά του. Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα προσφέρει: Εκτός από την καλή σωματική άσκηση, βοηθάει στην έκφραση συναισθημάτων, στην ανάπτυξη φαντασίας και της αυτοπεποίθησης, ενισχύει την αίσθηση ρυθμού, βοηθάει στη σωστή στάση σώματος και στην πλαστικότητα στην κίνηση καθώς και στην αυτοπειθαρχία και στην κοινωνικοποίηση.

 

Πολεμικές Τέχνες – Καράτε (από 4 ετών)

Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα προσφέρει: Ενδυνάμωση σωματική αλλά ψυχολογική και σε δεύτερη φάση ανάπτυξη της αυτοάμυνας, της αντίληψης, των αντανακλαστικών αλλά και της αυτοσυγκράτησης. Δημιουργεί άτομα με ήθος, στόχους και σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο.

 

Ποδόσφαιρο (Από 5 ετών)

Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως! Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με το μπάσκετ, καθώς κάνουμε λόγο για ακόμα ένα ομαδικό άθλημα που βασίζεται στην ταχύτητα και τη δύναμη. Η μόνη τους διαφορά; Το ένα παίζεται με τα χέρια, ενώ το άλλο αποκλειστικά με τα πόδια… Οπότε άσε την επιλογή στο παιδί σου! Μία αρκετά καλή ηλικία για να ξεκινήσει είναι επίσης τα 6 χρόνια.

 

Τένις (από 6 ετών)

Πρόκειται για ένα από τα πιο «ασφαλή» αθλήματα καθώς το γήπεδο χωρίζεται στα δύο και δεν υπάρχουν συγκρούσεις / επαφή με τον αντίπαλο ή με συμπαίκτες. Είναι ένα άθλημα που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ βελτιώνει τον συντονισμό ματιού-χεριού, την ευκινησία αλλά και την ισορροπία!

 

Μπάσκετ (από 6-7 ετών)

Η καταλληλότερη ηλικία για να  ξεκινήσει το μπάσκετ ένα παιδί είναι από 6-7 ετών. Το μπάσκετ είναι ένα δυναμικό άθλημα που βελτιώνει την ταχύτητα – σωματική αλλά και νοητική – και την αντίληψη. Φυσικά βοηθάει στην σωματική ανάπτυξη, καθώς είναι ένα άθλημα που βασίζεται στην ταχύτητα και τη δύναμη. Τέλος μιλάμε για ομαδικό παιχνίδι, οπότε χτίζει την κοινωνικότητα, μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες όταν χρειάζεται.

Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα προσφέρει: Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης και μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού φέρνει το παιδί σε επαφή με το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε ενώ βοηθάει στην απεξάρτηση από το καθιστικό τρόπο ζωής και την ένταξή του σε μια κοινωνική ομάδα.

 

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε και τα παρακάτω 3 στοιχεία που ως γονείς και όχι μόνο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε πάντα υπόψην μας, ξεκινήσει δεν ξεκινήσει άμεσα το παιδί μας μια αθλητική δραστηριότητα.

 

  1. Επαρκής Ελεύθερος Χρόνος: Πέρα από τα ιδιαίτερα οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια δομημένη δραστηριότητα όπως το μπαλέτο, το ποδόσφαιρο, κτλ. σε πολλαπλά επίπεδα, οι γονείς χρειάζεται να ζυγίζουν κυρίως το χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στις δραστηριότητες αυτές, προκειμένου να υπάρχει πάντα επαρκής χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα του παιδιού, κυρίως όσον αφορά τη γνωστική, τη συναισθηματική, τη σωματική, αλλά και την κοινωνική ανάπτυξή του.

 

  1. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα επιλογής των δραστηριοτήτων τους. Αυτό σημαίνει πως ιδανικά χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με πολλαπλά ερεθίσματα προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό που προτιμούν. Το παιδί σου είναι αυτό που θα επιλέξει το άθλημα που του αρέσει. Υπάρχει φυσικά η περίπτωση το μικρό σου να αλλάξει γνώμη στην πορεία. Δε σημαίνει ότι επειδή άρχισε μια δραστηριότητα πρέπει να και να τη συνεχίσει. Είναι αλήθεια ότι συχνά τα παιδιά νιώθουν πιεσμένα καθώς ωθούνται να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα, χωρίς να την επιθυμούν ή να έχουν κάποιο σχετικό ταλέντο κυρίως γιατί είναι επιθυμία ή όνειρο των γονιών τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν άγχος ή να αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των γονιών τους και ότι τους απογοητεύουν, αν αρνηθούν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

 

  1. .Ενθαρρύνουμε την προσπάθεια! Μεταδίδουμε στο παιδιά μας ότι η προσπάθεια μετράει όσο τίποτα. Μερικές φορές μπορεί να μην είμαστε οι καλύτεροι σε ένα σπορ ή στο χορό αλλά μεγαλύτερη σημασία είναι αυτή της προσπάθειας.

 

Αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς για να μπορέσουν να καταλήξουν στο κατάλληλο άθλημα για το παιδί τους είναι ότι οφείλουν να δώσουν ερεθίσματα από διάφορα αθλήματα στα παιδιά. Στο άθλημα εκείνο που το παιδί θα τελειώνει την προπόνηση και θα βγαίνει χαρούμενο και ευτυχισμένο γιατί πέρασε καλά, γέλασε και γυμνάστηκε είναι πολύ πιο πιθανό να συμμετάσχει τελικά.

Το ζητούμενο επίσης δεν είναι τι άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου, αλλά πώς θα το βοηθήσω και τι θα του παρέχω για να αναπτύξει την προσωπικότητα του έτσι ώστε να μπορέσει συνειδητά να κάνει κάποιο άθλημα για να νιώθει χαρά και ευχαρίστηση και πάνω από όλα ικανοποίηση για το ότι προσπαθεί και τελικά βελτιώνεται έστω και αν δεν καταλήξει να είναι πρωταθλητής.

Βρείτε Εδώ Αθλητικές Δραστηριότητες για Παιδιά σε Όλη την Ελλάδα!

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Κατηγορίες

Γονείς/Μέλη

Πληροφορίες

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!