2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

March 15, 2023

Μία ημέρα αφιερωμένη στα βιβλία που μας κρατούσαν συντροφιά στην παιδική μας ηλικία και φυσικά μία εξαιρετική αφορμή για να εισάγουμε τη νέα γενιά παιδιών στο μαγικό αυτό κόσμο της αναγνωσιμότητας της παιδικής και της εφηβικής λογοτεχνίας.

Από την Πηνελόπη Δέλτα και το Παραμύθι Δίχως Όνομα …….στον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα του Όσκαρ Ουάιλντ, όλα αυτά τα παραμύθια που αγαπήσαμε και με τόση ευαισθησία και τρυφερότητα «στιγμάτισαν» την παιδική μας ηλικία και θα κρατάμε για πάντα φυλαγμένα στην καρδιά μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Σίγουρα, τα παιδικά βιβλία που μας “μεγάλωσαν” είναι αμέτρητα, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ξένη λογοτεχνία. Άλλοι αγαπήσαμε τα κλασικά, άλλοι πιο σύγχρονα, άλλοι τα βιβλία ιστορίας, άλλοι φαντασίας, άλλοι τα παραμύθια.

Φέτος, στις 2 Απριλίου του 2023 , Το «Τα βιβλία ταξιδεύουν» είναι μια σειρά δράσεων αφιερωμένες στην παιδική λογοτεχνία, στον δημόσιο χώρο. Επιλέγουμε ένα κεντρικό σημείο συνάντησης του Δήμου Αθηναίων, τη  Φωκίωνος Νέγρη  στην Κυψέλη.

Στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στήνεται ένα «καθιστικό» και μια βιβλιοθήκη με ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και οργανώνονται παράλληλα δρώμενα, που στοχεύουν στην επανοικοποίηση του δημόσιου χώρου μέσα από πολιτικές δράσεις.

Η απόλαυση της ανάγνωσης σε μια πλατεία δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά η δράση «Τα βιβλία ταξιδεύουν»  προσφέρει αυτή την εμπειρία στο ευρύ κοινό, φέρνοντας κοντά ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων και ταυτοτήτων, μέσω του βιβλίου. 

Η έναρξη των δράσεων είναι 2 Απριλίου 2023, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

Στις δράσεις συμμετέχουν:  Ινστιτούτο Goethe , Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Oposito .

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων

Κυριακή 2 Απριλίου  |11.00-14.00, «Από τη λογοτεχνία στο θέατρο»: παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ω! Ένας ρινόκερος» από τις ηθοποιούς Βάνα Σλέιμαν και Μαρία Σαρέλη.
Κυριακή 9 Απριλίου  |11.00-14.00, “To ξενόγλωσσο βιβλίο”, εργαστήρια storytelling σε συνεργασία με το Ίδρυμα Goethe Αθήνας.
Κυριακή 30 Απριλίου  | 11.00-14.00, «Το βιβλίο σήμερα», 3 βιβλιοπαρουσιάσεις νέων από τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο και τον εκδοτικό οίκο Οposito.

…Τα βιβλία ταξιδεύουν, είναι μια δράση «για» και «από» τη γειτονιά, μια συμπεριληπτική δράση η οποία εμπλέκει τους κατοίκους μέσα από 2 ανοιχτά καλέσματα.

Σε κάθε δράση που στήνεται μια μικρή υπαίθρια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται κείμενα μαθητών/τριών σχολείων της Κυψέλης, που θα συμμετέχουν στο ανοιχτό κάλεσμα, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, με θέμα: αστείες ιστορίες, αναμνήσεις και ιδέες με κοινό σημείο αναφοράς τη γειτονιά τους. , Κυψέλη.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν σκίτσα/ζωγραφιές, τα οποία θα προκύψουν από το 2ο ανοιχτό κάλεσμα για όσους/ες μένουν στη γειτονιά (τώρα ή στο παρελθόν) ή απλά αγαπούν την ιστορική γειτονιά της Κυψέλης, με θέμα: Η Φωκίωνος Νέγρη, το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ.

Η υπαίθρια έκθεση έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα δημόσιο διάλογο σε σχέση με τη γειτονιά και να παρουσιάσει ιστορίες και εικόνες των κατοίκων.

Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα ανοιχτά καλέσματα οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν με την απ’Ουσία.

https://www.apousia.com/

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Κατηγορίες

Γονείς/Μέλη

Πληροφορίες

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!