Δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών

March 14, 2023

Όλοι οι γονείς αναρωτιόμαστε, όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν, ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα, χόμπυ ή η κατάλληλη δραστηριότητα για το παιδί μας. Όσο το παιδί μας μεγαλώνει, η κοινωνικότητα του αναπτύσσεται και οι πρώτες φιλίες αρχίζουν να δημιουργούνται.

Συνήθως ένα παιδί καλό θα είναι να ξεκινήσει κάποια δραστηριότητα στη νηπιακή ηλικία, δηλαδή από τα 4 με 5 έτη και μετά. Μέχρι την ηλικία των 4 μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το baby swimming, η ψυχοκινητική αγωγή (θεατρικό και μουσικό παιχνίδι) και η ζωγραφική.

Όταν το παιδί μας φτάσει τα 4 έτη και άνω, έχει αρχίσει και αναπτύσει αρκετές δυνατότητες και οι δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών θα μπορούσαν να περιέχουν κίνηση, χορό, μουσική, ζωγραφική αλλά και αρκετές άλλες δεξιότητες που και εμείς ως γονείς βλέπουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί ή απλά του αρέσουν!  Το ότι του αρέσει κάποια δραστηριότητα δείχνει και μια κλίση του παιδιού προς αυτή και θα πρέπει εκτός από τα δικά μας “θέλω” να ακολουθούμε και αυτό που πραγματικά θέλει και αρέσει στο παιδί μας. Για εμάς αυτό είναι βασική αρχή.

Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών χωρίς φυσικά να είναι οι μοναδικές!

Ζωγραφική – Εικαστικά: Τα παιδιά μπορούν από την ηλικία των 3-4 ετών να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ζωγραφικής σε μορφή παιχνιδιού.

Ξένες γλώσσες: Aπό το νηπιαγωγείο τα παιδιά μπορούν να μπουν στον κόσμο μια ξένης γλώσσας με μουσική, χορό και θέατρο.

Κολύμβηση: Με συνοδεία γονιού μπορεί να ξεκινήσει από τη βρεφική ηλικία. Στην ηλικία από 3 και άνω μπορεί να κολυμπάει χωρίς τη συνοδεία γονειού παρά μόνο με την εποπτεία και καθοδήγηση του έμπειρου εκπαιδευτή/τρια στη πισίνα και κολυμβητήριο που θα πηγαίνει.

Παντομίμα: Μπορείτε να παίξετε παντομίμα! Όλα τα παιδιά την λατρεύουν!

Παιδικές Θεατρικές Παραστάσεις: Σε αυτή την ηλικία μπορεί πολύ εύκολα να παρακολουθήσει μια παιδική θεατρική παράσταση! Δείτε μερικές προτάσεις εδώ

Ποδήλατο: Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας, μιας και σε αυτή την ηλικία μπορούν πολύ πιο εύκολα να το οδηγήσουν και “κοντρολάρουν” με αποτέλεσμα οι βόλτες τους να γίνονται πιο απολαυστικές! Προσοχή στον εξοπλισμό προσταστίας που θα πρέπει να φοράνε όποτε κάνουν ποδήλατο (προστατευτικά και κράνος).

Ομαδικά αθλήματα: Αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και πολλά άλλα ομαδικά αθλήματα εκτός από τις ευκαιρίες εκτόνωσης, χτίζουν δυνατές σχέσεις μεταξύ των παιδιών, καθώς αναπτύσσουν την ομαδικότητα. Επίσης ενθαρρύνουν και ενισχύουν την πειθαρχία, ένα σημαντικό στοιχείο που βοηθάει και τους ίδιους αλλά και τους γονείς!

Πάρκα και Παιδότοποι: Λατρεμένο μέρος για όλα τα παιδιά! Στο πάρκο ή παιδότοπο της γειτονιάς σας ή σε οποιοδήποτε άλλο πάρκο ή παιδότοπο που μπορείτε να βρείτε και εδώ

Επίσης κάποια παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία θα μπορούσαν να είναι τα παρακάτω:

  • Παζλ
  • Παιχνίδια δράσης
  • Παιχνίδια που Ενισχύουν τη Δημιουργικότητα
  • Μουσικά όργανα
  • Παιχνίδια για την εκμάθηση σχημάτων, αριθμών και γραμμάτων
  • Απλά επιτραπέζια παιχνίδια
  • Ποδήλατα και πατίνια
  • Παιχνίδια με την μπάλα

Τελειώνοντας είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι νέοι γονείς στις μέρες μας, “βομβαρδιζόμαστε” από χιλιάδες πληροφορίες και “πρέπει” για το τί πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Να πάει μπαλέτο; Να ξεκινήσει μουσικοκινητική; Να γραφτεί στο κολυμβητήριο; Μήπως να ξεκινήσει ρομποτική;

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες να ξεκουράζονται. Να έχουν χρόνο να ανακαλύψουν μόνα τους πράγματα που τους αρέσουν ή που τους κάνουν απλά να περνάνε όμορφα. Έχουν και έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας για να αποφασίσουμε τα επόμενα χρόνια που έρχονται, ποιά είναι η κλίση του παιδιού, ποιά τα μοναδικά του χαρίσματα και που αυτά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν και εκφραστούν ακόμα περισσότερο!

Δείτε Εδώ Δραστηριότητες και Events για το Παιδί σας!

 

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Τί ψάχνεις για το παιδί σου;

Βρες ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες για το παιδί σου σε όλη την Ελλάδα!

Κατηγορίες

Γονείς/Μέλη

Πληροφορίες

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!

Επιστροφή στην Αρχική

2023 Playday.gr – Οδηγός Δραστηριοτήτων για Παιδιά Όλων των Ηλικιών!